Du modtager denne nyhedsmail, fordi du er medlem af Gymnasieskolernes Musiklærerforening Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære medlemmer

 
Så er skoleåret gået i gang og i denne nyhedsmail kan du finde informationer om det kommende FIP-kurset, generalforsamlingen og formandens beretning.
 
Pga. Covid-19 bliver det ikke den store fest denne gang, men vi krydser dog fingre for at det bliver muligt for os at mødes fysisk. FIP kurset og generalforsamlingen afvikles på Gefion Gymnasium torsdag den 1.oktober. Det er meget vigtigt, at I er klar over at denne gang bliver skolerne opkrævet 750,- fra GL i deltagergebyr. Selve tilmeldingen foretages på GL's hjemmeside: https://www.gl.org/kurserogarrangementer/Sider/kursusdetaljer.aspx?courseId=2494 senest d.16/9 og programmet inklusiv generalforsamling kan I også se her:
 
Program
09:30-10:00 Ankomst og morgenkaffe
10:00-10:15 Morgenkorsang og vokalsats. Afprøvning af løsning af 2020-stx-opgave i vokalsats
v. Merete Wendler, Aurehøj Gymnasium
10:15-10:55 Modal harmonik og skriftlig musik A & moderne popmusik og musikkundskab
v. Martin Hamann, Sankt Annæ Gymnasium
11:55-11:05 Pause
11:05-11:50 Skriftlig musik A – erfaringer fra første eksamen efter reform & mulige ændringer
v. Thomas Hammer, fagkonsulent, Nørre Gymnasium
11:50–12.10 Musik- og lydproduktion – også et stx-fag? v. Lasse Schmidt Nielsen, Århus Statsgymnasium
12:10-13:10 Frokost
13:10-13:20 Den vestlige kunstmusik i forhold til læreplan og vejledning
v. Thomas Hammer, fagkonsulent, Nørre Gymnasium
13:20-14:40 Inspirationsoplæg om klassiske musikkundskabsemner på A & C
v. Marie Louise Hansen, Allerød Gymnasium & Merete Wendler, Aurehøj Gymnasium
14:40-15:25 Gruppearbejde og erfaringsudveksling om klassiske musikkundskabsemner
på A & C. Herunder kaffe og kage
15:25-15:45 Afrunding & diskussion v. Marie Louise, Merete & Thomas
15.45-16:00 Afslutningssang og poprockkor. Afprøvning af løsning af 2020-stx-opgave i poprock
v. Thomas
 
16.15-17.00 Generalforsamling i Gymnasieskolernes Musiklærerforening. Her vil der blive serveret sandwich, snacks, øl og vand
 
Inden vi kaster os ud i informationerne om generalforsamlingen og årets arbejde i bestyrelsen vil jeg også lige sende jer linket til de nye evalueringskriterier til skriftlig musik "Lærerens hæfte:" Lærerens hæfte –... [PDF]
 
Mvh Søren Hein Christiansen
 

Indkaldelse til generalforsamling i Gymnasieskolernes Musiklærerforening

 
 

Generalforsamling i Gymnasieskolernes Musiklærerforening

den 1.oktober 2020 kl.16.15-17.00

 Sted: Gefion Gymnasium, Øster Voldgade 10, 1350 København K  
 
                                                         Dagsorden:
 
1. Valg af dirigent
2. Formandens beretning
3. Regnskab
4. Opstilling og valg af bestyrelsesmedlemmer *)
5. Valg af 2 suppleanter til bestyrelsen
6. Valg af revisor og revisorsuppleant **)
7. Valg af redaktør ***)
8. Indkomne forslag
9. Evt
 
Alle foreningens medlemmer kan deltage i generalforsamlingen, der er gratis og det kræver ikke forhåndstilmelding.  
 
Forslag til sager, der ønskes optaget på dagsordenen, skal være formanden, Søren Hein Christiansen (formand@gymmus.dk) i hænde senest to uger før generalforsamlingen, dvs. senest torsdag d.17.september. Skulle der kommer forslag til dagsordenen, udsendes den nye dagsorden til medlemmerne senest en uge inden generalforsamlingen.  
 
*) Der skal vælges 4 bestyrelsesmedlemmer og 2 suppleanter til bestyrelsen. Følgende fra bestyrelsen er på valg: Søren Hein Christiansen (ønsker ikke genvalg), Jesper Fjord (ønsker ikke genvalg), Lars Jacobsen (ønsker genvalg) og Jens Grønlund Kristensen(ønsker genvalg). Som I kan se, skal der vælges to nye personer ind i bestyrelsen, så I må godt gå i gang med at lokke jeres gode kolleger eller overveje, om det er noget for jer. Skriv eller ring endeligt, hvis der er noget I vil spørge om i den anledning.
 
**) Jørgen Dejgaard vil gerne fortsætte som revisor    
 
De bedste hilsner
Søren Hein Christiansen, formand for Gymnasieskolernes Musiklærerforening
 
 

Formandens beretning

Året startede med FIP kurset/årsmødet i musiklærerforeningen, som var en kulmination på et flerårigt samarbejde mellem fagkonsulenten og musiklærerforeningen, for at skabe et arrangement, der dels har et højt fagligt indhold og dels kan samle så mange musiklærere som muligt. Således havde vi igen over 100 overnattende gæster til 2-dages arrangementet. Her kunne vi bl.a. glæde os over at en sprudlende Uffe Englund og en veloplagt Thomas Hammer klædte os på til at løse de nye opgaver i den skriftlige prøve og i læreplanerne. Skulle der være kursister der savnede noget højtragende akademisk indhold, tænker jeg at Anders Reuter og Peter Vuust fik stillet dette behov.
 
På selve generalforsamlingen fik vi valgt Maiken Lund fra Sankt Annæ Gymnasium ind i bestyrelsen, hvilket bestyrelsen bestemt ikke har fortrudt. Generalforsamlingen gav også anledning til en længere snak om, hvordan man håndterer studieretningspræsentationen af musik på de enkelte skoler. Det kan gøres på mange måder, men en af pointerne var at man skal ikke være bleg for at søge om særligt gunstige vilkår for den kunstneriske studieretning, hvis ledelsen vil prioritere at få musik A på skolen.
 
Knapt nok var bestyrelsens arbejde gået i gang, før vi fik den sørgelige meddelelse om at Uffe Englund havde tabt kampen til cancer. Jeg har tidligere udsendt en nekrolog, så jeg vil nøjes med at fortælle, at jeg lige nåede at stå på FIP kurset og tænke ”Vi har gymnasieskolens bedste fagkonsulent og måske også den bedste faget nogensinde har haft” og så var han der pludselig ikke mere -meget uvirkeligt. Heldigvis har Thomas Hammer overtaget uriaposten og ført os kyndigt igennem den første skriftlige eksamen med den nye reform. Jeg vil gerne benytte lejligheden til at rose Uffe Englund og Thomas Hammer for arbejdet med at få skabt struktur og tydelige evalueringskriterier for musikfagets skriftlige disciplin og åbne for kreativiteten i den mundtlige disciplin.
 
Antallet af afholdte kurser har ikke været overvældende af indlysende årsager. Det er blevet til et Vocal painting kursus med Jim Dauss på Frederiksberg Gymnasium i januar, hvor knapt 20 deltagere blev introduceret til ”det intelligente kor,” hvor man ikke bruger noder, men blot følger dirigentens håndtegn. Det blev kombineret med et regionalmøde, hvor fagkonsulenten var til stede, og som altid gav det anledning til en del spørgsmål omkring læreplanerne og afklaring ifbm. afholdelse af eksaminer.
 
Udviklingskurset ”Digitale rytmer”, som vi startede for 2 år siden, blev endeligt søsat og Lasse Grøftehauge og Anders Reuter havde et par fornøjelige dage i hhv. Roskilde og Århus, hvor de underviste på et par velbesøgte kurser. Kurserne var et forsøg på at give kursisterne en indsigt i at skabe og forstå den ny tids popmusik, som primært bruger computeren som instrument.
 
Vi havde også planlagt, at Susanne Christiansen og Mette Rigtrup skulle ud og fortælle om deres musik C-forløb, men disse oplæg var blevet planlagt til at ligge samme med Uffe Englunds rundtur til regionerne, så de kom aldrig i gang, og inden en ny rundtur så dagens lys var det for sent. Vi ville også have haft Lasse Smith ud at undervise i Reaper, men ironisk nok var vurderingen i efteråret, at der allerede var for mange kursusaktiviteter, så det blev sat på stand by. Det samme skete med ”Musescore 2” kurset. Der er således grobund for at tage disse ideer op, når vi igen kan se at Covid-19 pandemien slipper sit tag i os.
 
Efter at have haft fin succes med Anette Præst Nielsens kursus i ”Music Workout” i Århus i 2018, prøvede vi at gentage succesen på Greve Gymnasium i 2019, men det måtte vi desværre aflyse pga. for få tilmeldte.
 
Til sidst var der vores flagskib ”New Orleans” kurset, som faktisk blev overtegnet, men Lars Bach Hansen indvilligede i at udvide deltagerkapaciteten fra 40 personer til 45 personer og det gjorde at vi faktisk kunne glæde alle ansøgere med at de kunne komme med på kurset. Det skulle være blevet gennemført i uge 7-8 i 2021, men på bestyrelsesmødet i maj, blev vi enige om at vi ikke turde binde an med en rejse til USA pga. Covid-19. Vi valgte således at udskyde rejsekurset til år 2022. Heldigvis har alle deltagere og undervisere givet tilsagn om at vi rykker hele programmet med forkursus osv. et år frem.
 
Bestyrelsens havde møde i februar, hvor New Orleans kurset og det kommende FIP/generalforsamlingskursus fyldte en del. Der blev også tid til at arbejde med de tekniske ting på vores hjemmeside og der blev forfattet en generel kursusvejledning til internt brug. Vi drøftede også forskellige politiske tiltag for musikfaget for at få talt fagets vigtighed op og sikre oprettelsen af musik A på de enkelte skoler.
 
Diskussionen om at elever søger hen til de gymnasier, hvor der i forvejen er et godt musikfagligt miljø har været drænende for andre skoler. Sammen med snakken om at gøre musik til et fag der integrerer elever med forskellig social baggrund, var det de to store emner som blev draget frem oven på DPU’s statusrapport for musikfaget, som udkom i starten af juni. Det skulle have været en stor mediebegivenhed, men det måtte også aflyses. Der var lidt mediebevågenhed omkring udgivelsen af rapporten og jeg fik da også enkelte henvendelser fra journalister, men jeg tror mere det er en rapport som man kan referere tilbage til end en rapport der får flyttet noget politisk. Ideen om at tale musikfaget op som et alment dannende fag, der skaber skolekultur og som samler elever på tværs af årgange, køn og etnicitet, virkede dog til at have politisk interesse og er nok noget vi skal blive ved med at italesætte.
 
I maj afholdte bestyrelsen det første virtuelle bestyrelsesmøde. Her var vi nød til at ændre de beslutninger der var truffet i februar pga. Covid-19 pandemien. Det betød også, at vi ikke turde binde an på det store generalforsamlingskursus. Vi har i stedet aftalt, at vi holder generalforsamling i forlængelse af FIP kurset på Gefion Gymnasium 1.oktober. Husk at tilmelde jer til FIP! Vi samler krudtet til år 2021, hvor foreningen bliver 80 år og hvor vi satser på at holde en større fest ifbm. FIP og generalforsamlingen. I må derfor lige holde vejret og væbne jer med tålmodighed -til gengæld regner vi med at foreningens aktiviteter igen kører på fuld kraft til næste år.
 
Mange har spurgt til, hvordan retningslinjerne er ifht. sang og sammenspil ifbm. Covid-19. Det bedste råd er nok, at man godt må bøje reglerne, for at få undervisningen til at fungere. I skal forvente at få nej, hvis I spørger officielle kilder til råds, så brug den sunde fornuft og hold øje med det lokale smittetryk. Så længe smittetrykket er lavt, kan man nok godt gennemføre korsang på musikholdet, uden at der er 2 meter mellem eleverne -alternativt vil det reelt betyde, at man kan få svært ved at leve op til læreplanernes krav.
 
Vi fik hele to elektroniske udgivelser af Musikbladet i dette år. Efter at bladet har lidt en omtumlet tilværelse de senere år, er der lige så stille begyndt at komme ideer og inputs til bladet. Der skal således lyde en stor tak til Petur, for at bladet stadigvæk eksisterer og vi kan glæde os over, at der faktisk er rigtig mange der læser det. Jeg tænker at blandingen af, at der ikke kommer for mange udgivelser og at indholdet har været relevant og vedkommende har gjort, at arbejdet ikke har været forgæves.
 
Til sidst vil jeg nævne at dette bliver min sidste beretning. Jeg er på valg i år og efter 10 år i bestyrelsen, 5 år som næstformand og 5 år som formand, synes jeg tiden er inde til at trække mig fra bestyrelsens arbejde. Jeg kan mærke at jeg ikke længere har det drive og den energi, der skal til at drive foreningen fremad. Jeg gik ind i bestyrelsesarbejdet fordi jeg gerne ville fremme faget, da jeg synes faget har en helt speciel status -det kan som intet andet, skabe glæde og binde os sammen som mennesker. Jeg synes det var en hård tid for faget i 10’erne, hvor de kunstneriske fag nærmest var spild af tid og at man af samfundsøkonomiske interesser skulle skynde at få noget matematik og fysik, så man kunne læse videre. Det glæder mig dog, at vi fik reddet musik C på HF og at den kunstneriske studieretning mærker en opblomstring efter den nye reform fra 2017. Samtidig ser vi en tendens til at musik igen vinder frem som et fag der kan bruges til noget -hvem havde f.eks. troet at højskolesangbogen skulle blive den mest solgte bog i Danmark? Det er lidt uheldigt at jeg stopper samtidig med vores kasserer Jesper Fjord, der er foreningens maskinrum, men jeg er ikke i tvivl om at de mange gode kræfter i bestyrelsen og de nye, som kommer til, vil kunne se nye veje og få ideer, der kan lede foreningen videre i det ny årti. Både Jesper og jeg vil da heller ikke være længere væk, end at vi kan nås ved et telefonopkald eller en mail, hvis der skulle være problemer eller en brændende platform.
 
Jeg vil slutte med at takke bestyrelsen for et super godt samarbejde. Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med jer og de møder vi har haft, har være konstruktive og fremadrettede -det lover godt for de kommende år. Held og lykke og længe leve Musiklærerforeningen!  
 
Kærlig hilsen
Søren Hein Christiansen Formand for Gymnasieskolernes Musiklærerforening
 

Problemer?

Hvis du som medlem har problemer med gymmus.dk, nyhedsmail e.l., er du altid velkommen til at kontakte ordstyrer@gymmus.dk - eller skrive til os via gymmus.dk > Kontakt
 

Hjælp til selv-hjælp - fx logon

gymmus.dk > Hjælp
 

Kalender

Gå til Kalender
 
 

Overblikket

 
Gymmus.dk
 
Gymmus på Youtube
 
Facebook officiel side
 
Facebook medlemsgruppe
 
Facebook PRIMUS gruppe