"Kære alle medlemmer Som altid har foreningen haft masser at se til i det forgangne år. Foreningen har sat nogle skibe i søen i form af en reklamevideo for studieretninger med Musik A og et samarbejdsprojekt folkeskolen, Gnist, som blev startet af Lars Bach Hansen. Reklamevideoen udarbejdes af Lone Rider v. Thomas Rytter og er indtil videre imponerende og forventes færdig til orienteringsaftenerne primo 2023. Selvom vi kalder det en reklamevideo, er målet en autentisk visning og ikke en idyllisering. I forhold til Gnist er samarbejdet med professionshøjskolens læreruddannelse og konkrete folkeskolelærere mere udfordrende at få i flow. Bestyrelsen arbejder på sagen.
Endelig blev New Orleans-kurset gennemført. Vi har hørt mange positive tilbagemeldinger og et ønske om endnu flere fælles sociale aktiviteter på fremtidige rejsekurser. Siden sidste generalforsamling har bestyrelsen planlagt og gennemført vores velbesøgte jubilæumskursus med festmiddag i globaliseringens tegn samt et kursus i Musescore. Kommende kurser er det udskudte virtuelle kursus i skriftlig musik i samarbejde med opgavekommissionen og internatkurset på Nørgårds Højskole. Internatkurset har ikke opnået så mange tilmeldinger som forventet. I planlægningen af kurset har bestyrelsen taget udgangspunkt i evalueringen af jubilæumskurset. Årsagerne er sikkert mange som fx mæthed: kurset ligger for tæt på New Orleans-kurset (og i grundforløbet), økonomi: nogle lærere udtrykker, at de ikke kan få finansieret kurset af deres skole og fokus: det primært praktiske fokus er måske for smalt. Til det næste rejsekursus har bestyrelsen kontaktet Lasse Grøftehauge med henblik på et rejsekursus til Andalusien med flamenco som tema i efteråret 2023 eller foråret 2024.
I forhold til musikundervisning i Danmark kan vi sige, at der sker noget. Bestyrelsen har deltaget i Syddansk Universitets netværksmøde ”Den magiske musikmaskine” med leder- og lærerrepræsentanter fra musikskoler, efterskoler, folkeskoler og universitet. Bestyrelsen fik det indtryk, at engagerede kræfter arbejder på fællessangens og musikfagets indflydelse og status. Samtidig var der bemærkelsesværdigt få folkeskolelærere til netværksmødet i forhold til musikskolelærere. Syddansk Universitet præsenterede samtidig et nyt pædagogikum for musikskolelærere for at klæde disse bedre på pædagogisk og didaktisk.
På årets PS-møder (pædagogisk samarbejdsudvalg = sammenslutning af de faglige foreninger arrangeret af GL) blev ønsket om honorering af det faglige foreningsarbejde diskuteret. Meldingen fra Danske Gymnasier er, at de faglige foreninger får masser af ros, men ingen midler fra rektorerne. PS-udvalget må stille sig tilfredse med en hensigtserklæring fra Danske Gymnasier om, at rektorer kan honorere foreningsarbejdet hvis muligt. På det seneste PS-møde blev følgeforskningen til reformen præsenteret, og afvejningen står mellem et mere oplyst studieretningsvalg og omkostningerne ved et ekstra klasseskift. Det forlyder, at sidstnævnte vejer tungest, hvilket vi i bestyrelsen er kede af. Vi har skrevet til Pernille Rosenkrantz-Theil, og ministeren har svaret, at ministeriet er opmærksomme på grundforløbets betydning for antallet af studieretninger med Musik A, og at de vil tage denne viden med til de kommende forhandlinger, men at ministeriet også har mange andre hensyn at tage.
Det kom som en overraskelse for den nuværende bestyrelse, at sitet verdensmusikbanken.dk var finansieret af gymmus. Webmasteren havde ikke sendt regninger siden 2017 og ville gerne overgive sitet til en anden host. Da sitet ikke var blevet opdateret siden 2014, og da foreningens egen host Alfanova vurderede, at det ville blive omkostningsfuldt at videreføre sitet, er materialet fra sitet i stedet flyttet over i materialebanken.
I foråret har bestyrelsen taget initiativ til et bogprojekt om ny popmusik, fordi det er vores opfattelse, at de nuværende lærebøger til analyse af samtidens musik er ved at blive forældede. Lars Bach Hansen samlede en række garvede lærebogsforfattere samt en forsker. Foreningen overvejede forskellige modeller for at finansiere og distribuere materialet. Projektet er pt. hos Systime, som gerne vil redigere og udgive bogen. Med Systime i spil er foreningen på sidelinjen.
Vores medlemsblad, Musikbladet, er udkommet to gange det seneste år. Vi er glade for alle bidragene og for, at vi har dette forum til vidensdeling. Vores redaktør, Petur Birgir Petersen modtager bidrag til Musikbladet med kyshånd.
Vores forening trives, når det gælder medlemstal, som er stabilt omkring de 490+ medlemmer.
Vi har i musikfaget fået ny fagkonsulent, som er vores forperson, og som er tiltrådt d. 1. august i år. Vores forperson fratræder som nævnt derfor ved den kommende generalforsamling, hvilket han er ked af. Som personlig kommentar vil jeg sige, at jeg har været meget glad for at være med i bestyrelsen. Det er en gave at arbejde sammen med så vidende, engagerede og festlige kolleger som jer. Jeg kommer til at savne samværet med jer og vil forsøge at være med til så meget som muligt af foreningens møder, kurser mm.
På vegne af Gymnasiekolernes musiklærerforening, Sebastian Strabo Svendsen
|