December 2022
Kære Medlemmer
Siden sidst
Dette efterår har bestyrelsen sagt farvel til vores tidligere formand Sebastian Strabo Svendsen, men samtidig goddag til vores nye fagkonsulent af samme navn. Vi siger mange tak til Sebastian for hans store arbejde for foreningen, og glæder os til at samarbejde med ham i hans nye stilling som fagkonsulent.
I september afholdt foreningen et internatkursus på Nørgaards Højskole med fokus på kor og sammenspil. På trods af at flere medlemmer havde svært ved at få tid og mulighed til at deltage i kurset, blev det et vellykket kursus med 25 deltagere og en hyggelig og intim stemning. Bestyrelsen siger mange tak til deltagerne.
På Nørgaards Højskole blev årets generalforsamling i foreningen også afviklet, og en ny forbindelse til vores kolleger på Færøerne blev skabt da Erla Bech Nolsøe fra Glasír gymnasium i Torshavn valgte at træde til som suppleant. Den ny bestyrelses konstituering er dermed at Lars Bach Hansen og Ida Bruun Clausen deler formandskabet, Jeppe Larsen fortsætter som kasserer, Jens Grønlund som registrant, Christian Kiørboe er sekretær, Petur Petersen har ansvar for Musikbladet (og tager altid taknemmeligt imod bidrag til bladet - skriv til pbp@gefion-gym.dk ), Kirsten Elling og Signe Tirsted arbejder bl.a. med kursusaktiviteter. Vores 2. suppleant er pt ledig, men bestyrelsen har kontakt til mulige kandidater.
I november afholdt foreningen i samarbejde med ministeriet og fagkonsulenten et virtuelt kursus i skriftlighed fordelt over to eftermiddage. Kurset var meget velbesøgt og gav anledning til mange frugtbare diskussioner. Tak til alle oplægsholdere. Materialerne fra kurset ligger i Materialebanken. Materialebanken - link
Reklamevideo for studieretninger med musik klar januar 2023
Vi har som nogen måske ved, i bestyrelsen det forløbne år arbejdet med at få produceret en musikstudieretningsvideo, som vi regner med at kunne sende ud til jer i starten af det nye kalenderår. Vi har holdt forventningsafstemningsmøder med Loneriderproductions og lærere fra de tre forskellige gymnasier, som har været involveret. Det drejer sig om Tørring Gymnasium, Randers Statsskole og Frederiksborg Gymnasium. Vi glæder os meget til at se det endelige resultat, som indeholder elevinterviews, elevproduceret underlægningsmusik og en fortælling som snarere viser faget musik dokumentaristisk end det er en egentlig reklamevideo. Vi regner med, at videoen er klar til Åbent Hus-arrangementerne i januar og uploader den til jer på den lukkede facebookgruppe, så snart den er færdig.
Musikfagets stilling i gymnasiet - se artikel, tjek link til tal
Vi er som forening blevet interviewet af journalist Katrine Romme fra DRFYN omkring musik i gymnasiet. Planen er at interviewet bringes som P4 lyd, dernæst P1 lyd og til slut en dr.dk-artikel. Vinklen i interviewet er på, hvad det betyder for kulturen på gymnasierne, hvis musikken fader ud. Danske Gymnasiers formand Henrik Nevers (som er rektor på Roskilde Gymnasium og blandt andet har musik som fag) er også blevet interviewet ligesom rektor og lærere på Nordfyns Gymnasium er blevet det. Vi har i interviewet lagt vægt på at fortælle om det arbejde vi gør for at få styrket musik som fag i gymnasiet, at så mange musikstudieretninger som muligt bliver oprettet på så mange gymnasier som muligt i Danmark. Vi lægger vægt på, at det kan få store konsekvenser for gymnasiernes samlede kulturliv, hvis den nuværende udvikling, med at musikeleverne søger til de samme gymnasier, fortsætter. Vi lægger også vægt på, at kommende elever (og deres forældre) ser studieretninger med musik som en mulighed for at arbejde med musik som et kraftfuldt middel til at udtrykke sig selv og at en studieretning med musik er lige så gyldig en studieretning som alle andre. Vi lægger også vægt på, at der skal samarbejdes på tværs af de lovpligtige musiktilbud, så vi sikrer den musikalske fødekæde - dvs. at vi skaber karrierelæring for både de unge som søger arbejde med musik som udøvende kunstner og som undervisere i musik. I kan finde dr.dk-artiklen her som er en meget kort udlægning. DR: Når musikken forsvinder, dør fællesskabet
Vi blev i interviewforløbet opmærksomme på følgende site på nettet (nedenfor), hvor man kan søge tal om antal musikstudieretninger frem, og det vil vi opfordre jer alle til at besøge, selvom det kræver lidt tid at indstille pivottabellen korrekt. Ved studentereksamen i år 2022 var der således 2224 studenter med musikfaglig profil fordelt på mu/en 1656 og mu/ma 564.Hvis vi læser/bruger pivottabellen forkert må I meget gerne rette henvendelse til os. Vi vil opfordre alle til at bruge redskabet, så vi kan få etableret en dialog og gennemsigtighed om hvor mange musikelever der er på landsplan. Pivottabel på elever med musik: uddannelsesstatistik.dk
Hvis man vil dykke yderligere ned i emnet kan man også søge information i Statusrapport 2020 om de lovpligtige musiktilbud, følg linket her.
GNIST, netværk og fokus på musikundervisning ind i fremtiden
Vi er stadig i gang med at opdyrke vores netværk mellem de lovpligtige tilbud og deltager i en række møder mellem Københavns Professionshøjskole, RMC Rytmisk Musikkonservatorium og Musikvidenskab og andre, hvor vi undersøger, hvordan vi kan sikre den musikalske fødekæde ind i fremtiden. Så der i fremtiden findes kvalificerede undervisere både i daginstitutionerne, i folkeskolen, på gymnasiet, på universitetet, i musikskolen, i kirken og på musikskolerne. Disse møder er åbne for alle og man kan finde information om mødetidspunkter ved at søge netværket frem på facebook. Gruppen har det lidt lange navn “Inspirationsnetværk om nye musikalske læringsmiljøer for børn og unge”. GNIST er ikke en forkortelse, men refererer til en ambition om at så de musikalske frø tidligt og at få børn og unge til at få øjnene op for musikundervisning som karrierevej.
Ny bog om popmusik anno 20’erne på trapperne
Under corona epidemien har vi i bestyrelsen gået med tanker om at nytænke det teorisæt til analyse af pop og rockmusik, som vi har brugt de sidste 20 år og som analysebogen “Rockmusik i tid og rum” indtil nu har skullet dække. Efter GYMMUS-kurset “Digitale rytmer” og Martin Hammans og Thomas Hammers oplæg på FIP 2021 på Fredericia Gymnasium om hhv. modalitet og ny popmusik blev det dog klart for mange, at vi er nødt til at kigge på den nye popmusik på nye måder, de gamle modeller slår ikke til længere. Umiddelbart efter FIP tog vi initiativ til en række virtuelle møder med forskellige lærebogsforfattere og kapaciteter inden for feltet og Claes Sønderiis, redaktør fra Systime, blev koblet på, og nu er arbejdet med den nye analysebog i fuld gang under arbejdstitlen “Analyse af popmusik”. Den forventes at udkomme i løbet af kalenderåret 2023.
I tilknytning til dette har vi på det seneste bestyrelsesmøde i november besluttet, at åbne op for at betale vores medlemmer for lærerproducerede ”færdige” forløb, som kan gøre det nemmere for og inspirere os alle. Ligger du inde med et færdigt forløb eller påtænker du at lave et nyt forløb eller lave et gennemarbejdet forløb på baggrund af andre forløb, så send det til jensgroenlund@gmail.com Vi lægger på det næste bestyrelsesmøde i december en plan for, hvordan vi honorerer de indkomne forløb.
Materialebanken og dropbox
Vi har her op til december måned oplevet at medlemmer har haft problemer med at downloade fra Materialebanken og det skyldes så vidt vi har kunnet finde ud af, at vi har overskredet vores grænse for hvor meget vi downloader per dag (måske nogle “tunge” julenoder?). Vi er ved at finde ud af, hvad problemet er og hvordan vi løser det, for i vores abonnement har vi 20GB og 100.000 downloads per dag og det er på en eller anden måde blevet overskredet. Vi opfordrer til, at man kun henter det allermest nødvendige og at man ellers deler med hinanden over personlige beskeder, indtil vi har fundet den rigtige abonnementsløsning.
Kommende projekter og aktiviteter
Vi har fået en invitation fra København Universitet til vores medlemmer om at deltage i en workshop d. 19/1-23 kl 15.30-18 hvor man sammen med andre gymnasielærere og forskere fra KU udvikler idéer til emner inden for vores fag, sparrer om metodeovervejelser og (behov for) forslag til litteratur. Læs mere og tilmeld jer inden 5/12-22 på https://eventsignup.ku.dk/idekatalog
I marts måned 2023 afholder vi kursus i musikproduktion og sound, på baggrund af bogen af samme navn af Karl Pedersen og Simon Juul Hyldgaard. Kurset afvikles d. 9. marts på Sjælland og d. 23. marts i Jylland. Læs mere og tilmeld jer her Tilmelding -link
I tilknytning til fokus på musikproduktion er vi i dialog med Sonic College i Kolding omkring mulighederne for at indlede et samarbejde (ift. kursusaktivitet og at have fingeren på pulsen ift. elektronisk musik). Studieleder Mette Bonde fra Sonic College deltager på et bestyrelsesmøde til foråret.
Derudover planlægger vi et kursus for vores færøske kolleger med afholdelse i Torshavn i marts 2023. I forbindelse med FIP i musik i efteråret 2023 planlægger vi ydermere et kortere generalforsamlingskursus.I et lidt længere perspektiv har vi planer om et flamenco kursus til Spanien med Lasse Grøftehauge Jensen som kursusleder i uge 9 i foråret 2024 samt et internatkursus af længere varighed i efteråret 2024. For kurser af mere end 3 dages varighed kan kompetencefonden søges, læs reglerne her og hvordan din leder skal godkende ansøgningen: https://kompetenceudvikling.dk/fonden/#Akademikerne
Vi er i gang med at opdatere foreningens hjemmeside, så den er relevant, aktuel og kan styrke vores kommunikation, skabe fokus på og dele ny viden om musik og undervisning, orientere om kurser og med at bringe os tættere på hinanden i GYMMUS-fællesskabet. Kom gerne med gode råd hertil.
Bestyrelsen modtager altid meget gerne feedback og ideer til vores arbejde fx kurser, vores hjemmesides opsætning eller projekter, som I synes, vi skal tage fat på. Skriv til os på forperson@gymmus.dk
Med venlig hilsen
Ida Bruun Clausen & Lars Bach Hansen
|