Juni 2023
Så nåede vi endelig til en velfortjent sommerferie, hvor vi endelig kan puste ud efter hvad der føles som en meget hektisk eksamensperiode. Vi håber I alle får en dejlig ferie.
Siden sidst
I marts afholdt foreningen to kurser i musikproduktion i henholdsvis Aalborg og Hillerød. Hvis man ikke nåede at komme med på et af disse, får man muligheden for at snuse til emnet musikproduktion ved årets generalforsamlingskursus i oktober 2023. Læs mere om dette længere nede i brevet.
Siden sidst har bestyrelsen besøgt vores færøske kolleger d. 23.-26.marts. Ideen til besøget opstod da vi ved generalforsamlingen 2022 fik Erla Bech Nolsøe fra Færøerne med i bestyrelsen som suppleant. Formålet med besøget var dels at anerkende vores færøske medlemmer med et kursus hos dem, dels at lære mere om ligheder og forskelle i musikfagets stilling og faglige indhold.Fredag d. 24. marts var musiklærerne på Glasír Gymnasium i Tórshavn sammen med bestyrelsen værter for en kombineret kursus-, ERFA-dag for alle musiklærere på Færøerne. Fagkonsulenten holdt oplæg om forskelle og ligheder på musikfagets stilling og læreplanernes indhold i Danmark og på Færøerne. Petur fra bestyrelsen holdt oplæg om den færøske komponist Jogvan Waagstein, og deltagerne udvekslede undervisningsmateriale og afprøvede noder til praktisk musik.
Forperson Lars Bach Hansen deltog - også i marts måned - desuden i et interview med et par journaliststuderende om status for undervisningen i ikke-vestlig musik i gymnasiet. Resultatet blev denne artikel der også bygger på et interview med musiketnolog Eva Fock samt syv kollegers oplevelser med undervisningen i ikke-vestlig musik. Hovedbudskabet er at det gavner vores elever at møde en helt anden slags musik end den vestligt funderede, men at det fylder for lidt i undervisningen, dels pga. manglende tid og ressourcer fra lærerne, dels pga. læreplanernes løse formuleringer.
På mødet i Fagligt Forum (FF) i marts var emnerne til diskussion bla. beskikkelsen af skriftlige censorer hvor FF anbefaler at rektorerne foretager en saglig vurdering af deres læreres censorkompetencer og at ministeriet prioriterer at man som censor får mulighed for at opøve censorkompetencen over flere år frem for at blive udskiftet fra år til år.Derudover diskuterede FF hvorvidt der var et behov for ændringer i læreplanerne hvor særligt læreplanen for C-niveau af nogle lærere opleves som meget proppet. FF ønsker at det praktiske element tilgodeses.I forhold til skriftlighed på A-niveau diskuterede FF udfordringerne med E3-Jazzopgaven og ensartede skabelonløsninger og talte om mulige benspænd man kunne lægge ind i opgaveformuleringen for at afhjælpe problemet. Desuden luftede fagkonsulenten en ide om en større integration af teori og praksis i M2.Endelig blev der vendt ideer til kommende FIP-emner hvor temaer som solodisciplinen i musik A og B, ensemblefremførelse på alle tre niveauer samt kontekster på alle tre niveauer og særligt i SRP-sammenhæng blev nævnt.
Spørgeskemaundersøgelse om kursusudbud
I vinter gennemførte bestyrelsen en lille intern spørgeskemaundersøgelse ift. medlemmernes behov for og ønsker til musikfaglige kurser. Resultatet af denne var i store træk at de fleste er tilfredse med kursusudbuddet og oplever gymmus’ udbud af kurser som passende varierede og relevante, men at der desværre ikke altid er tid og overskud til at deltage i disse. Det har vi i bestyrelsen taget til efterretning og vil prøve at balancere antal af kurser, forholdet mellem dagskurser og internatkurser samt de længere rejsekurser. Mange tak til jer der deltog i undersøgelsen. Hvis I har ideer eller ønsker til kurser, tager bestyrelsen med tak imod forslag!
Vi vil gerne fra bestyrelsens side opfordre jer alle til at holde fast i fællesskabet mellem musikkolleger på jeres skole, i jeres region eller nationalt. Rektorerne ved, at musikken er vigtig for fællesskabet på skolerne, læs fx denne artikel Når musikken forsvinder, dør fællesskabet. Bliv ved med at søge jeres ledelse om timer og kursusafgifter til kurser, så musikfaget kan blive ved med at stå stærkt ift. faglig udvikling.
Kommende kurser
Vi er glade for at vi igen i forlængelse af FIP torsdag d. 5/10-23 på Nyborg Gymnasium kan afholde et generalforsamlingskursus fredag d. 6/10 hvor vi har fået nogle spændende og erfarne musikundervisere til at holde workshop. Læs kursusbeskrivelsen og tilmeld dig her. Husk at du selv skal sørge for tilmelding til FIP-kurset d. 5/10 via GL!
Derudover er vi glade for at kunne løfte lidt af sløret for foreningens næste rejsekursus som kommer til at ligge i slutningen af september 2024 og som denne gang går til Andalusien og har flamenco som musikalsk omdrejningspunkt. Kurset er todelt, og første halvdel af kurset finder sted i Jerez de la Frontera i Cádiz-provinsen i det sydvestlige Andalusien, hvor flamencoen stadig lever sit autentiske byliv. Anden del af kurset bliver i Sevilla hvor festivalen Bienal de Flamenco 2024 finder sted.Vi vil deltage i koncerter med nogle af flamencoens allerstørste navne samt deltage i en anderledes form for rytmik og musikalitetsworkshop med flamencofænomenet El Torombo. Vi glæder os til at sende en masse gymnasiemusiklærere afsted på en intensiv studierejse med Lasse Grøftehauge som rejseleder og førende lokale flamencoudøvere.
Tilmelding og fuld kursusbeskrivelse forventes udsendt i efteråret 2023
|