Du modtager denne nyhedsmail, fordi du er medlem af Gymnasieskolernes Musiklærerforening Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære medlemmer

Så har den nye bestyrelse fået arbejdstøjet på: En ny gymnasiereform (eller justering af den gamle) står for døren, vi har et 75 års jubilæum, og så har vi en sektor, der har historisk få midler til rådighed. Sidst, men ikke mindst, har vi fået ny fagkonsulent! Jeg vil derfor starte med at sige mange tak til Nicolas Marinos for hans store arbejde og velkommen til Uffe Englund, som mange af jer sikkert allerede kender. Mere om det andetsteds i Nyhedsbrevet.

Et at de første emner, vi skal vende med den nye fagkonsulent, er højst sandsynligt ændringer i fagbilagene for musik. Det kræver dog, at politikerne bliver enige om at lave noget om! Karakterkrav på STX, færre studieretninger og mere matematik synes alle at være enige om. Det er også et regeringsønske at få præciseret faglighedsbegrebet og finde metoder til at måle kvalitet på. Da den politiske interesse for almen dannelse og de kreative fag således ikke er særlig stor, har vi i bestyrelsen forsøgt os med forskellige tiltag:
 
1. Først prøvede vi at komme med i praktikerpanelet, som undervisningsministeren indbød alle til. Vi var vidende om, at det var folk med de ”rigtige” holdninger, der blev indbudt, og at vores chancer for at blive indbudt var minimale. I stedet for at lefle og blive forbigået, valgte vi derfor at skrive vores syn for sagen i et brev
2. Da vi ikke blev indbudt, skrev vi et brev til undervisningsministeren og alle de uddannelsespolitiske ordførere.
 
Vi har fået flere positive tilbagemeldinger på dette brev, og vi håber derfor, at det kan gøre en forskel, når partierne skal forhandle.
 
For at tale musiks sag på HF deltog jeg endvidere i konferencen om fremtidens HF. Desværre var det kun oppositionspartierne og det konservative folkeparti, der deltog, og konferencen kom til at handle om karakterkrav og adgang til videregående uddannelser. Sektoren og oppositionen er uenige med blå blok i, hvad HF skal være i fremtiden, og man kan være i tvivl om, hvad de kan blive enige om at ændre. Blå blok ønsker bl.a., at HF kun er adgangsgivende til de korte- og mellemlange videregående uddannelser.
 
Vores koncept med at få kendte personer til at skrive om deres gymnasietid og musik er ikke lykkedes for os. Vi har derfor besluttet, at hyre en journalist til at skaffe de historier, vi gerne vil have. De bliver bragt på Gymmus.dk og på Facebook. Samtidig trykker vi artiklerne i et hæfte , som bliver sendt ud til jer alle ifbm. promovering af vores jubilæumskursus. Vi er også så heldige, at vi får Gymnasieskolen til at skrive en artikel om musikfaget, og den udkommer en af dagene på deres hjemmeside.
 
Apropos vores jubilæumskursus har vi drøftet indholdet til vores store fest fredag den 28. oktober. Vi har derfor besluttet at lave et Melodi Grand Prix for regionerne. 
I den forbindelse vil jeg lige gøre opmærksom på at vi mangler en regionsrepræsentant i Region Sjælland. Vi håber derfor, at der er én af jer der har lyst til at tage en tørn? - Det er ikke et job, der kræver ret meget tid.

Til sidst har jeg lovet Peter Just Rasmussen at gøre jer opmærksomme på hans kursus om Grooves, som I kan læse nærmere om på http://juust.dk/optimering-af-grooves/.

Vi håber, at I holder humøret oppe i disse trange økonomiske tider. Vi skal gøre, hvad vi kan for musikfagets status og berettigelse på ungdomsuddannelserne bibeholdes, og for at vi får skabt nogle flere anvendelige undervisningsmaterialer til Materialebanken. Det eneste, vi så håber til gengæld, er, at I dukker op til Jubilæumskurset og/eller jubilæumsfesten. Det er som sagt vores store mål, at alle musiklærere deltager i (hoved-)arrangementet d. 28. oktober, så hvis du ikke allerede har tilmeldt dig, så skynd dig at sætte kryds i kalenderen og tilmelde dig (se afsnit nedenfor)! Skulle jeres skole afvise jeres ansøgning, så skriv det til mig (sc@frederiksberggymnasium.dk). Jeg sender gerne et personligt brev til de ledere, som ikke vil bakke op om kurset.
Kærlig Hilsen
Søren Hein Christiansen
Referat af bestyrelsesmøde
Brev om praktikerpanel
Formandens bekymringsbrev

Den "samlede" bestyrelse :)

Jesper, Thomas, Rikke, Rikke, Anne, Lasse, Petur og Søren
 

Foreningens 75 års jubilæumskursus

Vær opmærksom i de kommende måneder, når din opgaveportefølge for 2016-17 skal aftales på din skole. Der er nemlig et BRAG af et kursus i vente i forbindelse med foreningens 75 års jubilæum:

"Nu forener vi det udøvende kunstneriske med fagets skriftlige, teoretiske discipliner og opfører det i praksis ved en koncert sammen med ingen mindre end sanger og sangskriver Tobias Trier, jazzbassist Chris Minh Doky, og dirigent Philip Faber (DR PigeKoret).

I forbindelse med Gymnasieskolernes Musiklærerforenings 75 års jubilæum i efteråret 2016 udbyder vi Jubilæumskursus med fagets skriftlige disciplin som omdrejningspunkt. Det er muligt at deltage i et tre-dages kursus 26.-28. oktober eller et-dags-kursus d. 28. oktober i forbindelse med selve jubilæumskoncerten og -fest."

Hvis ikke du kan komme med på hele kurset fra onsdag d. 26. oktober til lørdag d. 29. oktober, kan du gøre opmærksom på muligheden for en-dags-deltagelse fredag d. 28. oktober alene - evt. med overnatning til lørdag, så du ikke skal gå midt i festen for at nå hjem...
 
Der er åbent for tilmelding frem til 5. juni, og tilmeldingerne er så småt begyndt at tikke ind - det tegner til at blive en fantastisk "fætter-kusine"-fest. Ikke mindst kursusdagen om fredagen med selve jubilæumsfesten, hvor et stort Jubilæums Grand Prix for regionsbands er under planlægning med konkurrencegenrerne Rock i Tid eller Rum, Sjælevarmer og Latin Look-A-Like.
Måske bliver juryen alle de tidligere fagkonsulenter - hvem ved.....?
 
VEL MØDT!
Kursusomtale og program
Kursustilmelding
Download kalenderaftale
 

Ny fagkonsulent i musik, drama og dans

Med udgangen af februar sagde vi i musikfaget farvel til vores fagkonsulent gennem de sidste ca. 3 år, Nicolas Marinos. I den periode har Nicolas især formået at sætte den skriftlige eksamen på dagsordenen - hvilket bl.a. betød fagets største kursusdag/konference i mange år i april 2015 om skriftlighed i musikfaget og efterfølgende de nye evalueringskriterier, der blev præsenteret for os i forbindelse med foreningens generalforsamling i november 2015. 
I forbindelse med skiftet af fagkonsulent vil vi fra foreningens bestyrelse gerne sige et varmt TAK til Nicolas for samarbejdet, og et ligeså varmt og forventningsfuldt VELKOMMEN til Uffe Englund, der tiltrådte 1. marts i stillingen og præsenterer sig herunder. Vi ser frem til samarbejdet og har allerede aftalt det første møde med Bsetyrelsen og Uffe.
Nicolas' sidste nyhedsbrev som fagkonsulent kan læses via linket herunder og indeholder emnerne:
  • Cd’er til eksamen til sommer – ikke usb
  • Tydeliggørelse af evalueringskriterier for M1
  • Facebook, skolekom og lignende platforme for faglig dialog og sparring
  • Fagdidaktisk kursus i musik – et modul på en universitetsuddannelse
  • Let’s get digital – forberedelse til digitale eksaminer i nærmeste fremtid
  • Omlagt elevtid – nye veje i arbejdet med skriftlig musik
  • Viden er vigtigere end usande rygter – karakterer i skriftlig musik
  • Velkommen til den nye fagkonsulent.
/Bestyrelsen
EMU musik nyhedsbrev

Kære musiklærere

I anledning af min tiltrædelse som fagkonsulent i musik, dramatik og dans pr 1/3-2016 har musiklærerforeningens bestyrelse bedt mig give en kort præsentation af mig selv.
 
Jeg vil dog begynde med at sende en stor tak til afgående fagkonsulent, Nicolas Marinos, for hans arbejde for faget de sidste 3 år. Nicolas har gjort et stort og vigtigt arbejde med at skærpe gymnasiemusikfagets didaktiske grundlag, at forberede digitaliseringen af den skriftlige eksamen, tydeliggøre bedømmelseskriterierne i de skriftlige discipliner og at kvalificere anvendelsen af nyere læringsteori i musikfaget. Tak for det.  
 
Jeg er ansat på Sankt Annæ Gymnasium, hvor jeg har undervist i musik og historie siden 1997, og de sidste 6 år har jeg derudover været kursusleder på fagdidaktisk modul i musik, hvor jeg primært har haft ansvar for oplæg om sammenspilsdidaktik, musikalsk analyse, forløbsplanlægning og fagligt samspil.
 
Som musiklærer har musikkens byggesten altid været en hovedinteresse, hvad enten der har været tale om den skriftlige musikteoris og den musikalske analyses forsøg på at rammesætte og beskrive en stil, eller hvilke valg man træffer som arrangør og komponist, for at få musikken til at lyde, som den gør inde i hovedet.
Jeg har arbejdet med klassisk kor, musikteater, bigband, disco-/soulband og senest har jeg haft glæden af at være med til at starte rytmisk kor på Sankt Annæ. Dertil er vokset en stor interesse for, hvordan man på sikrere grund kan tale ud af musikfaget i mødet med gymnasiets andre fag. Hvordan kan man kvalificeret sprogliggøre et nonverbalt æstetisk udtryk?  
 
For mig at se er min væsentligste opgave som undervisningsministeriets fagkonsulent for musik i samarbejde musiklærerforeningen, fagligt forum, opgavekommissionen, universiteter, konservatorier og mange andre at udvikle et gymnasiemusikfag, der både hænger sammen som fag for elever/kursister, musiklærere og aftagere og som samtidigt taler ind i det overordnede formål med de gymnasiale uddannelser.
 
Jeg er både glad og stolt over at være fagets nye fagkonsulent, og jeg glæder mig til at løfte opgaven i samarbejde med jer.
 
/Uffe Englund
 

Musikbladets fremtid

 
På Generalforsamlingen i november fratrådte begge vores redaktører på Musikbladet. I debatten i forbindelse med punktet "Valg af redaktør" fik bestyrelsen i opdrag at arbejde videre med Musikbladets redaktør-situation og bladets fremtid. Det fremgik bl.a., at formen med et egentligt blad (hvad enten det er i fysisk eller digital form), der udkommer 2-3 gange årligt i nutidens underviser-verden ikke egner sig til fx debat o.l., som for år tilbage var en del af bladets identitet. 
 
Bladet har i de senere år været planlagt med temanumre, og det er i forlængelse heraf, at en videreudvikling af Musikbladet skal ses og understøttes. Bestyrelsen vil meget gerne i kontakt med 1-2 medlemmer, der kan se sig selv i en model, hvor der ikke er egentlige Musikblads-udgivelser, men at vi benytter denne Nyhedsmail-form til at bringe artikler eller sætte fokus på områder indenfor vores fag og undervisning. I kombination med at artikler, materiale og lignende materiale kan gøres tilgængeligt i Materialebanken, tror vi i bestyrelsen på, at denne form kan give god mening for medlemmerne. 
 
Vi forestiller os, at 1-2 "redaktører" hjælper med at indhente egnede artikler (evt. via universiteternes undervisere og/eller studerende og måske med et mindre honorar i specielle tilfælde) - og meget gerne med hjælp fra medlemmerne.
Et eksempel på dette kunne være nedenstående korte artikel om sampling fra musikvidenskabet.dk: "Er samplebaseret musik gammel vin på nye flasker?" - evt. suppleret med en kort omtale om anvendelighed i forhold til undervisningsforløb/SRO/SRP/AT e.l.
 
Hvis der er 1-2 medlemmer der på baggrund af dette kan byde ind med noget, hører vi MEGET gerne fra jer på redaktoer@gymmus.dk - også, hvis I synes, at et egentligt blad skal bevares og ønsker at gå ind i det mere "traditionelle" bladarbejde i samarbejde med os i bestyrelsen.
 
/Rikke Juel Enemærke
 
Sampling-artikel på Musikvidenskabet.dk
 

Indsatsområde om vidensdeling: SRP

Vi forsøger os med en forsmag på, hvordan vi kan anvende Nyhedsmailen her som et nytænkende alternativ til Musikbladet. Dette vil samtidig tjene til et eksempel på, hvilken rolle 1-2 nye "redaktører" kan få. 
 
Årets SRP-runde afsluttes i disse dage i hele landet, og alle I medlemmer, der har været vejledere og censorer på opgaver har nu en god og effektiv finger på pulsen med, hvad der har fungeret godt.
 
Vi drømmer nu om, at Materialebankens mappe med SRP-ideer kan boostes i den kommende måneds tid, mens det endnu er i frisk erindring.
Vi er især interesseret i opgaveformuleringer, men også i evt. artikler/bilag, som har været gode for eleverne af arbejde med - og som måske kan bruges til andre opgaveformuleringer. Endelig vil det være nyttigt med en anvisning om øvrig litteratur til opgaven.
 
I et forsøg på at gøre det nemt og hurtigt for jer, kan I benytte vedhæftede skabelon "SRP - Musik & "2. fag" "og uploade det i Materialebanken eller maile det til os - så vil vi i næste Nyhedsmail samle op på de bidrag, der er kommet, og søsætte det næste indsatsområde, som bliver Studieture
 
SRP - Musik & "2. fag"
Upload til Materialebanken
Send mail
 

Hvordan er det nu, at Materialebanken fungerer?

Det er sket nogle gange, at medlemmerne sender materiale til mig, som de allerede har uploadet til Materialebanken, men de er kommet i tvivl om
  • hvorvidt upload-processen er gennemført korrekt
  • hvor materialet lander henne, da de ikke straks kan finde det i Materialebanken.
Jeg har derfor lavet en lille forklarende video - som I kan se nedenfor og (gen)finde på gymmus.dk > Hjælp.
/Rikke Juel Enemærke
 

Nyheder/vidensdeling i Materialebanken siden sidste nyhedsbrev

Henrik Tversted fra Ordrup Gymnasium har fået lov af Mads Pagsberg til at dele Rolleark skabelon til Primus med os. Det er på betingelse af, at Mads Pagsberg krediteres, hvilket er skrevet ind i skabelonen. God fornøjelse derude! Vi glæder os til en bølge af nye rolleark, dette måtte afstedkomme til Materialebanken i fremtiden.
 
Endelig er Materialebanken > Eksamen > Eksamensopgaver (skr.) takket være Jesper Fjords glæde ved depot- og detektivarbejde opdateret tilbage til 1958 - måske mest som kusiosum, men nu er de der i en tæt på komplet samling! Rigtig god fornøjelse!
 
Har du ikke materiale, du vil dele med os? 
 
Upload til Materialebanken
 
Problemer?
 
Hvis du som medlem har problemer med gymmus.dk, nyhedsmail e.l., er du altid velkommen til at kontakte ordstyrer@gymmus.dk - eller skrive til os via gymmus.dk > Kontakt
 

Hjælp til selv-hjælp - fx logon

gymmus.dk > Hjælp
 

Kalender

Gå til Kalender
 
 

Overblikket

 
Gymmus.dk
 
Gymmus på Youtube
 
Facebook officiel side
 
Facebook medlemsgruppe
 
Facebook PRIMUS gruppe