REFORM
Så kom gymnasieforliget endelig! Fredag den 3. juni blev der indgået en aftale mellem alle folketingets partier på nær Enhedslisten og Alternativet. Jeg vil derfor starte nyhedsmail med at ridse op, hvilken betydning reformen får for musikfaget:
- På STX vil Musik A fremover indgå i 4 af de 18 studieretninger, der kan vælges imellem, hvilket må siges at være en styrkelse af Musik A. Det bliver desværre på bekostning af Musik B, som i forvejen er hårdt presset. Musik C får yderligere konkurrence, fordi det kunstneriske fag på C-niveau fremover også vil indeholde faget Design og arkitektur C. Hvor stor betydning det får vides ikke endnu, men umiddelbart er det nok mest potentielle billedkunstelever, der vil vælge dette fag
- På HF er det lykkedes at få lidt af det tabte tilbage ifht. regeringens udspil. Det praktisk/musiske fag på C-niveau er tilbage på skemaet, men man skal vælge imellem et praktisk/musisk fag eller Idræt C. Hvor meget det vil betyde for Musik C og Musik B på HF vides heller ikke endnu, men alt andet lige, vil de elever, der er glade for musik, fortsat kunne få både musik C og musik B, da det ville kunne oprettes på de fleste skoler. Dette er en voldsom forbedring ifht. det oprindelige regeringsudspil
- Så skal det også nævnes, at AT afskaffes, og det betyder, at timerne kommer tilbage til fagene. Grundforløbet på de 3-årige ungdomsuddannelser forkortes til 3 måneder og afsluttes i den 1. uge af november. Det skal også nævnes, at på HTX bliver faget Musik og lydproduktion permanentgjort, og det bliver spændende, om faget for alvor får vind i sejlene.
I musiklærerforeningen havde vi sat alt ind på at ændre på regeringens forslag om at afskaffe det praktisk/musiske fag på HF, og man må nogle gange glæde sig over de små sejre. Selvfølgelig vil det betyde lidt, at eleverne nu skal vælge imellem idræt og det praktisk/musiske fag, men der vil stadigvæk være mange elever, der vil foretrække musik. Der er ganske få ting, der er blevet ændret ifht. Regeringsudspillet og derfor ser vi det som en sejr, at faget er kommet tilbage i den endelige aftaletekst.
En af de ting der har reddet musikfaget på HF er, at der kræves Musik B og Idræt B for at læse de to fag som linjefag på lærerseminariet, og regeringens udspil umuliggjorde denne fagkombination på læreruddannelsen, hvis man tog en HF-eksamen. Vores høringssvar har påvirket politikerne, og vores efterfølgende dialog med flere uddannelsesordførere indikerede, at man var interesseret i at vide, hvordan man kunne løse dette problem.
Derudover har argumenterne for at have musik som et gymnasialt fag også været populære i den brede offentlighed, hvilket efter sigende har gjort indtryk på mange politikere. Der har været en del artikler i medierne om musikfaget, men i virkeligheden var det Phillip Fabers video på Facebook, der for alvor flyttede noget for os. Hans video blev vist over 100.000 gange på Facebook og nåede ud til mere end 250.000 menneskers Facebookvæg. Takket være denne store succes kunne musiklærerforeningen sende en video ud på Facebook om vigtigheden af musik på især HF, og den blev vist over 30.000 gange.
I musiklærerforeningen vil vi nu arbejde for, at musik A skal være et adgangskrav for at kunne læse musikvidenskab, så tingene går op i en højere enhed. Vi vil også arbejde mere for et bedre samarbejde i MIUU (Musik i undervisning og uddannelse), da en højere grad af samarbejde imellem de forskellige musikuddannelser er en afgørende forudsætning for at vi får flere elever, der vælger musik i gymnasiet. Helt generelt vil det også sikre, at flere i vores samfund beskæftiger sig med musik, hvilket er vigtigt for almendannelsen.
|