Du modtager denne nyhedsmail, fordi du er medlem af Gymnasieskolernes Musiklærerforening Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære medlemmer

 
REFORM
Så kom gymnasieforliget endelig! Fredag den 3. juni blev der indgået en aftale mellem alle folketingets partier på nær Enhedslisten og Alternativet. Jeg vil derfor starte nyhedsmail med at ridse op, hvilken betydning reformen får for musikfaget:
 
  • På STX vil Musik A fremover indgå i 4 af de 18 studieretninger, der kan vælges imellem, hvilket må siges at være en styrkelse af Musik A. Det bliver desværre på bekostning af Musik B, som i forvejen er hårdt presset. Musik C får yderligere konkurrence, fordi det kunstneriske fag på C-niveau fremover også vil indeholde faget Design og arkitektur C. Hvor stor betydning det får vides ikke endnu, men umiddelbart er det nok mest potentielle billedkunstelever, der vil vælge dette fag

  • På HF er det lykkedes at få lidt af det tabte tilbage ifht. regeringens udspil. Det praktisk/musiske fag på C-niveau er tilbage på skemaet, men man skal vælge imellem et praktisk/musisk fag eller Idræt C. Hvor meget det vil betyde for Musik C og Musik B på HF vides heller ikke endnu, men alt andet lige, vil de elever, der er glade for musik, fortsat kunne få både musik C og musik B, da det ville kunne oprettes på de fleste skoler. Dette er en voldsom forbedring ifht. det oprindelige regeringsudspil

  • Så skal det også nævnes, at AT afskaffes, og det betyder, at timerne kommer tilbage til fagene. Grundforløbet på de 3-årige ungdomsuddannelser forkortes til 3 måneder og afsluttes i den 1. uge af november. Det skal også nævnes, at på HTX bliver faget Musik og lydproduktion permanentgjort, og det bliver spændende, om faget for alvor får vind i sejlene.
I musiklærerforeningen havde vi sat alt ind på at ændre på regeringens forslag om at afskaffe det praktisk/musiske fag på HF, og man må nogle gange glæde sig over de små sejre. Selvfølgelig vil det betyde lidt, at eleverne nu skal vælge imellem idræt og det praktisk/musiske fag, men der vil stadigvæk være mange elever, der vil foretrække musik. Der er ganske få ting, der er blevet ændret ifht. Regeringsudspillet og derfor ser vi det som en sejr, at faget er kommet tilbage i den endelige aftaletekst.
 
En af de ting der har reddet musikfaget på HF er, at der kræves Musik B og Idræt B for at læse de to fag som linjefag på lærerseminariet, og regeringens udspil umuliggjorde denne fagkombination på læreruddannelsen, hvis man tog en HF-eksamen. Vores høringssvar har påvirket politikerne, og vores efterfølgende dialog med flere uddannelsesordførere indikerede, at man var interesseret i at vide, hvordan man kunne løse dette problem.
 
Derudover har argumenterne for at have musik som et gymnasialt fag også været populære i den brede offentlighed, hvilket efter sigende har gjort indtryk på mange politikere. Der har været en del artikler i medierne om musikfaget, men i virkeligheden var det Phillip Fabers video på Facebook, der for alvor flyttede noget for os. Hans video blev vist over 100.000 gange på Facebook og nåede ud til mere end 250.000 menneskers Facebookvæg. Takket være denne store succes kunne musiklærerforeningen sende en video ud på Facebook om vigtigheden af musik på især HF, og den blev vist over 30.000 gange.
 
I musiklærerforeningen vil vi nu arbejde for, at musik A skal være et adgangskrav for at kunne læse musikvidenskab, så tingene går op i en højere enhed. Vi vil også arbejde mere for et bedre samarbejde i MIUU (Musik i undervisning og uddannelse), da en højere grad af samarbejde imellem de forskellige musikuddannelser er en afgørende forudsætning for at vi får flere elever, der vælger musik i gymnasiet. Helt generelt vil det også sikre, at flere i vores samfund beskæftiger sig med musik, hvilket er vigtigt for almendannelsen.
Reform-kampagnen samlet på Gymmus
JUBILÆUM
Så er der vores Jubilæumsfest! Vi håber I har fået tilsendt vores Jubilæumshæfte og har fået tilmeldt jer? Vi håber også, at alle regioner er gået i gang med at drøfte, hvilke numre, I vil spille til festen?
 
Status er, at vi har 80 tilmeldte til 3-dages kurset og i alt 160 tilmeldte til 1-dagskurset og festen. Skulle der være enkelte af jer, der finder ud af, at I alligevel gerne vil med til 1-dagskurset og festen fredag den 28.10., så kan I stadigvæk nå at tilmelde jer til kurset og festen, men desværre ikke med overnatning.
 
Hvis I allerede har tilmeldt jer, vil I modtage (hvis I ikke allerede har modtaget), en tilmeldingsblanket, som I bedes udfylde og sende retur senest torsdag den 16.juni. Vi skal skaffe ekstra øvelokaler, og de skal tilpasses arrangementsholdene. Endvidere vil vores professionelle arrangører gerne vide, hvilke instrumenter de kan anvende i deres arrangementer.
 
Til sidst vil jeg ønske jer en fortsat god eksamensperiode. Vi glæder os meget til festen den 28.10. og lover, at vi gør alt for at festen bliver en uforglemmelig oplevelse for os alle.
 
God sommer til alle!
Kærlig hilsen Søren Hein Christiansen
Tilmelding kursus og/eller fest (uden overnatning)
Referat bestyrelsesmøde 13. maj 2016
 

(Gen)læs jubilæumsfolderen her

 

Konservatoriestuderende crowdfunder

Kære Gymnasieskolernes Musiklærerforening

Vi er fem studerende fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, som har sat et crowdfundingprojekt i søen, med et håb om at kunne skabe opmærksomhed omkring de besparelser, som musikken står overfor med den nye finanslov.
Vi håber at kunne samle penge nok ind til at få lavet en professionel kampagnevideo, der kan illustrere, hvor vigtig musik er i den almindelige danskers hverdag.

Tusind tak fordi I vil hjælpe os med at hjælpe musikken.

Med venlig hilsen

Mads, Wiliiam, Morten, Stine og Mette
Læs mere...

Spil - Mer' end Klaver

Vi har lovet at viderebringe følgende lille reklame for nogle musikspil.
 
Der er forskellige videoer med demonstration af spillene mv., som alt sammen kan ses på hjemmesiden www.merendklaver.dk
Læs mere...

Nyheder/vidensdeling i Materialebanken siden sidste nyhedsbrev

De skriftlige opgaver fra de to eksamenssæt er at finde i Materialebanken > Eksamen > Eksamensopgaver (skr.) > 2016 > 2016 24maj eller 2016 31maj
 
God fornøjelse til terminsprøverne næste år!
Upload til Materialebanken
 

Problemer?

Hvis du som medlem har problemer med gymmus.dk, nyhedsmail e.l., er du altid velkommen til at kontakte ordstyrer@gymmus.dk - eller skrive til os via gymmus.dk > Kontakt
 

Hjælp til selv-hjælp - fx logon

gymmus.dk > Hjælp
 

Kalender

Gå til Kalender
 
 

Overblikket

 
Gymmus.dk
 
Gymmus på Youtube
 
Facebook officiel side
 
Facebook medlemsgruppe
 
Facebook PRIMUS gruppe