Du modtager denne nyhedsmail, fordi du er medlem af Gymnasieskolernes Musiklærerforening Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Kære medlemmer

Tusind tak for sidst og for nogle fantastiske dage, som i øvrigt kan genses på www.gymmus.dk.
 
Bestyrelsen har lige skullet have et par uger til at komme os, men nu er vi på højkant igen :-) Vi vil gerne takke for de fine evalueringer vi har fået, men også for den saglige kritik, som er nyttig information, når vi skal lave nye kurser. Nu ligger ansvaret for nogle gode kurser i 2017 på vores skuldre, og vi må se, om vi kan indfri de store forventninger. Men i sidste ende får man jo ikke et godt musikkursus uden nogle sjove og hyggelige kolleger, og der er vi pt. førende i fagrækken!
 
Den nye bestyrelse har holdt konstituerende møde og nyt i den sammenhæng er, at Lars Bach Hansen (Marselisborg Gymnasium) er blevet valgt som ny næstformand efter Thomas Nilsson. Tillykke til Lars og velkommen i bestyrelsen.
 
Lige så glædeligt er det, at Ida Klitgaard Lassen fra Fåborg Gymnasium har indvilliget i at samle en trup omkring sig for at se, om det ikke kan lykkes at få skabt en form for redaktørgruppe. Bestyrelsen sørger for at hjælpe projektet i gang, og vi krydser fingre for, at flere af jer melder jer under fanerne. Skriv til redaktor@gymmus.dk, hvis du har overskud til at hjælpe, har gode kontakter eller bare ideer til, hvordan vi får skabt en platform for faglige artikler. 
 
Denne nyhedsmail er fyldt med spændende artikler mv. så jeg vil nøjes med at sige god læselyst og minde jer om at deltage i FIP-møderne på torsdag og fredag. Det kan endnu nås via www.gl.org - og det er MØDERNE, hvor I har chancen for at påvirke, hvis der er noget i de nye læreplaner, som I ikke mener har gang på jorden. 
 
Kærlig hilsen Søren 
 

Generalforsamling og konstituerende bestyrelsesmøde

Vi bringer herunder referater fra Generalforsamlingen onsdag d. 26. oktober på Frederiksberg Gymnasium og det konstituerende bestyrelsesmøde i Odense d. 10. november.
Referat Generalforsamling
Referat konstituerende bestyrelsesmøde
 

Fagkonsulentens nyhedsbrev

Fagkonsulent, Uffe Englund, har ultimo oktober udsendt et nyhedsbrev. I dette kan du læse om:
Læs på EMU'en
 

Indsatsområde: Etablering af ny redaktørgruppe

I forbindelse med jubilæumskurset og Generalforsamlingen lykkedes det at få en redaktørgruppe stablet så småt på benene. Ida Klitgaard Lassen meldte sig til at være koordinator for at få samlet en gruppe, der kan genetablere Musikbladet - eller medvirke til at udarbejde udvidede Nyhedsbreve.
 
Vi byder Ida m.fl. VELKOMMEN, og vi glæder os til samarbejdet! I bestyrelsen får redaktørgruppen Petur Birgir Petersen som kontaktperson, og gruppen vil snarest muligt mødes til brainstorm og etablering af gruppens arbejde.
Skriv til Redaktørgruppen
 

Hilsen fra Finn Gravesen

Kære kursister ved jubilæumsfesten på Frederiksberg Gymnasium! 
 
1000 tak for sidst! - Jeg må sige, at jeg var imponeret! Dels over niveauet i den drøftelse af de skriftlige discipliner, som jeg nåede at overvære en del af, MEN især over det professionelle niveau i jeres stort anlagte og fremragende gennemførte præsentationer senere på dagen. Niveauet er skyhøjt - tænk: så meget talent og kunnen på ét sted! Vores uddannelses-steder kan være stolte over og glade for at råde over et sådant korps af dygtige, kreative og hittepåsomme folk.
 
- Mange fag kan måske nok reduceres, og visse fag kan undværes. Men ved sådan en lejlighed bliver man klar over, hvorfor musikfaget er så uundværligt. Man kan forsøge med nyordninger, reduktioner, begmænd og andre tosserier, men man kan ikke slå musikfaget ihjel. Dertil er det alt for vigtigt - ja, uundværligt.
 
Ved eftermiddagens drøftelse blev det blandt andet slået fast, at den gamle kombination af det kunstneriske og det akademiske var - og skal være - intakt. Drøftelsen gav tydeligt indtryk af, at det går fint med den. Men de mange koncerter bagefter viste med meget stor styrke, at den musikalske side af sagen står kolossalt stærkt. Jeg skulle have rejst mig ved middagen og skamrost jer allerede på selv eaftenen. Men da Nicolas og Claus havde gjort det så godt, afstod jeg.
 
- Ved den lejlighed ville jeg så også skamløst have omtalt min nyeste bog,  Den sky romantiker, om den store danske komponist Kai Normann Andersen. Den udkom i mandags og jeg er faktisk ret stolt af den. Som gammel musiklærer har jeg bestræbt mig på at skrive bogen, så den vil kunne gøre størst mulig gavn i musikundervisningen. Det er ikke en undervisningsbog - og dog. Det er en historisk og analytisk præsentation af en mand og et værk, som har fyldt kolossalt i vores hjemlige musik. Bogen placerer ham i den samtidige revy- og filmmusik. Sidste kapitel rummer en fremstilling af de tre standarddanse - vals, tango og foxtrot - som Kai Normann primært udtrykte sig i. Under hver af dansene er der en grundig gennemgang af to af hans mest kendte af slagsen - vist med en ny grafisk fremstilling af komponistens klaversats - lige til undervisningsbrug. - I de vigtige år under besættelsen spillede censuren en betydelig rolle for revyens og filmens folk. Derfor rummer bogen også et stort kapitel om teatercensuren (1853-1954) - et område, som har været skammeligt forsømt i dansk historieskrivning etc. etc. - Og sådan er der så meget.
 
350 sider. 300 kr. Forlaget Clemmerdu.
 
- Men det var jo noget helt andet, der var mit ærinde: rosen til jer - og en varm tak for sidst!  
 
Med mange varme hilsner fra Finn. 
 
Den sky romantiker
 

Global Compositions Live

Rune Thorsteinsson er aktuel som gæstelærer med en blanding af et foredrag, Live musik, filmvisning, publikuminteraktion - og med mulighed for Workshop.

Global Compositions Live tager udgangspunkt i historier fra Rune Thorsteinssons nylige jordomrejse - i processen og musikken fra erfaringerne med at komponere og indspille musik og film i sammenspil med musikere fra alverdens musikkulturer.
Læs omtale
Besøg globalcompositions.com
 

Skriveværksted i musikfaget med individuelle progressionsplaner

Anders Aare har leveret en spændende artikel om at lave skriveværksted i skriftlig musik og tilknytte individuelle progressionsplaner.
Skriveværksted i musik
 

Undersøgelse om musikundervisning og adgangskrav til musikuddannelserne

God eftermiddag, allesammen!

UNDERVISER DU I MUSIK A PÅ EN STX-UDDANNELSE?
Så er det lige dig, jeg har brug for

Jeg studerer Almen Musik på Aalborg Universitet og skriver lige nu bachelorprojekt om, i grove træk, sammenhængen mellem musikfaget på gymnasier og adgangskravene på universiteter her i landet.

Det ville gøre mig rigtig glad og være til stor gavn, hvis du havde tid og lyst til at bruge et kort øjeblik på at besvare mit spørgeskema

OBS! For at besvare skemaet skal du helst undervise i musik på A-niveau på en STX-uddannelse!

På forhånd tusind tak for hjælpen, og hav en rigtig dejlig dag!

Med venlig hilsen Matilde Alexandra

Deltag i undersøgelsen
 

Spændende samarbejde i Ikast-Brande

- Man bliver helt glad af musik og sang

Ikast-Brande Musikskole og Ikast Gymnasium har netop gennemført et spændende samarbejde.

Af Kirsten Sejer Christiansen, Ikast-Brande Gymnasium

Ideen med samarbejdet var at give elever i folkeskolens ældste klasser mulighed for at dyrke musikken i to dage. Selvfølgelig var der et ønske om at få flere børn og unge til at beskæftige sig med musik (og få flere til at gå på Ikast-Brande Musikskole og vælge musik-studieretningen på stx). Når man ikke oplever musik som fag efter 6.klasse, medmindre man går i musikskolen, er der meget langt til et valg af en musikstudieretning.

Alle kommunens folkeskoler fik invitationen ud til eleverne fra 7.-10-klasse, og her var den første udfordring: At få det kommunikeret helt ud til børnene og deres forældre. Men med en stor indsats fra Musikskoleleder Simon Lindegaard og med støtte fra Skoleforvaltningen endte vi på 43 deltagere.

I to dage arbejdede vi så med eleverne - i workshops, de selv valgte sig ind på, i fælles stor-band, med stomp og i et fælles kor. Musikskolelærere og musiklærere fra Ikast-Brande Gymnasium underviste og havde nuværende musik-A-elever med som hjælpelærere. På andendagen inviterede vi de medvirkendes familier til en lille koncert som afslutning på forløbet. 

De medvirkendes tilbagemeldinger har været meget positive, og vi, der har undervist dem, har oplevet stort engagement og begejstring. Vi glæder os til at lave et tilsvarende projekt næste efterår.

 

- Man bliver helt glad af musik og sang

Reflektioner over projektet

Af Simon Lindegaard, musikskoleleder på Ikast-Brande Musikskole

I to dage har vi haft fornøjelsen at arbejde med musikglade unge mennesker i skoletiden.
43 folkeskoleelever fra 7- til 10. klasse var tilmeldt til denne første workshop, hvor Gymnasiet og Musikskolen forenede sine kompetencer, pædagogisk, lokalemæssigt og udstyrsmæssigt.
Det har selvfølgelig været lidt en kamp at få projektet til at blive til noget, det er ikke sådan lige at skrive til skolerne og så forvente, at der straks er fuldt fokus og begejstring for at viderebringe vores budskab; folkeskolen er en stor butik, og det har været svært at trænge igennem trods stor velvilje fra skolechef og skoleledere. Faktisk var projektet tæt på aflysning, da der kun var 20 tilmeldinger ved tilmeldingsfristens udløb. Vi smøgede ærmerne op, faste i troen på at der simpelthen måtte være mange, der slet ikke have hørt om det, og så endte vi med 43 tilmeldinger.

Men allerede efter 10 minutter på den første dag, da alle de medvirkende med fuld entusiasme legede dinosaurer og klappede rytmer, var alle besværlighederne glemt, og som dagen skred frem, blev oplevelserne bare større og større.

Alle medvirkende har været utroligt positive og engagerede. Der har været koncentration til sidste blodsdråbe også på andendagen, hvor vi efter 7 timers intenst arbejde også lige skulle fyre en koncert af. Der er blevet knyttet nye venskaber på tværs af kommunen, og selvtillidskontoen er fuldt tanket op hos de unge. Trods store niveauforskelle har der været plads og rum til alle. Der er blevet arbejdet, hjulpet og pjattet. Musik har en fantastisk egenskab til at knytte folk sammen, det handler om at præstere sammen ikke for at vinde over andre, men for at overvinde og beherske.

Projektet har bevist, hvor vigtigt det er at beskæftige sig med noget, som man synes er givende i livet. Noget der gør en glad og giver sammenhold. Noget der giver mening på et højere plan, også selv om man ikke helt forstår det. Noget man gør, fordi det giver en indre glæde, og ikke fordi man skal. Vi må ikke glemme at give vores børn mulighed for at mestre musik og andre kunstneriske fag, bare fordi vi i vores iver efter effektivitet vægter de fag, der umiddelbart synes vigtige for fremtiden eller for sundheden. Musik er en del af alles liv, og jo mere man mestrer, jo mere kan man få glæde af det. Musik er en fritidsbeskæftigelse, man kan dyrke hele livet.

Det har også været ufatteligt skønt at se de mange forskellige lærerkræfter i aktion - både sammen og individuelt. Ud over fire musikskolelæreres og tre gymnasielæreres forbilledlige og smittende samarbejde havde vi også en gruppe store elever fra gymnasiets musiklinje/musikskolens talentlinje som hjælpelærere. Mange af dem har vi fulgt på musikskolen siden de nærmest kun kunne kravle, og det var fantastisk at opleve deres smittende energi og deres pædagogiske evner.

Sidst men ikke mindst fik vi øjnene op for de dygtige elever, der er på gymnasiets medielinje. I løbet af de to dage fik de produceret tre fantastiske små videoer, der fortæller langt mere end ord (- se dem på Ikast-Brande Musikskoles Facebook-side)

Vi håber, at dette er blevet starten på en tradition, hvor vi hvert år kan få lov til i et par dage at arbejde intenst med kommunens musikglade unge mennesker. Ud fra de evalueringer vi har fået fra eleverne, fortjener projektet helt klart en gentagelse, og mon ikke hele bøvlet med tilmelding bliver nemmere anden gang?

Projektet:
To dage med musik i skoletiden, lille koncert til sidst.
Sted: Cuben og Ikast-Brande Gymnasiums musiklokaler
Grej: Musikskolen
Deltagere: 43 børn fra alle kommunens skoler.
Lærere:
Claus hummelmose - Gymnasiet
Henrik Østergaard - Gymnasiet
Kirsten Christiansen - Gymnasiet
Marianne Legarth - Musikskolen
Lisa Desireé Juul Jørgensen - Musikskolen
Bent Skourup - Musikskolen
Ulrich Hein - Musikskolen
Simon Lindegaard - Musikskolen
Foromtale af projektet
Video udarbejdet af Oskar Malling Bøgedal og Adam Geil, Ikast-Brande Gymnasium
 

Problemer?

Hvis du som medlem har problemer med gymmus.dk, nyhedsmail e.l., er du altid velkommen til at kontakte ordstyrer@gymmus.dk - eller skrive til os via gymmus.dk > Kontakt
 

Hjælp til selv-hjælp - fx logon

gymmus.dk > Hjælp
 

Kalender

Gå til Kalender
 
 

Overblikket

 
Gymmus.dk
 
Gymmus på Youtube
 
Facebook officiel side
 
Facebook medlemsgruppe
 
Facebook PRIMUS gruppe