I Musiklærerforeningen har 2016 været et år, der har været præget af to store begivenheder, nemlig gymnasiereformen og 75 års-jubilæet. Allerede i december 2015, to dage efter at den nye bestyrelse var trådt sammen og havde konstitueret sig, tikkede rygterne ind om en ny gymnasiereform, hvor man ville fjerne Musik C som fag i den obligatoriske valgblok. Samtidig var der tryk på at færdiggøre programmet til jubilæumskurset, der skulle ud inden jul. Som et ekstra benspænd måtte vi også erfare, at faget stod uden fagkonsulent fra starten af januar 2016.
Januar måned gik med at skrive til uddannelsesordførerne, tage til konferencer og prøve at få fokus på musik som et vigtigt fag. I slutningen af februar var vi på lavpunktet, for vores fornemmelse var, at alle vores anstrengelser ikke rigtig førte til noget. Vores indlæg blev ikke trykt i medierne, ingen politikere viste interesse for faget, og der var næsten ingen, der havde tilmeldt sig vores kursus. Vi besluttede derfor at hyre en journalist til at lave PR for os, og vi afsatte midler til at udgive en jubilæumsfolder, der dels skulle lokke flere med på vores jubilæumskursus og dels skulle italesætte musikfaget.
I starten af marts erfarede vi med stor tilfredshed, at Uffe Englund var tiltrådt som fagkonsulent, og vi fik hurtigt brug for ham, for regeringens gymnasieudspil kom d. 6. april. Her stod det klart, at man ville afskaffe det praktisk musiske fag på HF, men at Musik A ville få flere muligheder for at overleve, når man slankede antallet af studieretninger på STX. Nu fulgte en hektisk tid; idræt valgte at ”tale deres egen sag”, så musik måtte, sammen med de øvrige praktisk/musiske fag, selv forsøge at påvirke politikerne til at ændre beslutningen. Her fik vi ekstra glæde af vores journalist, og i løbet af et par uger ændrede billedet sig radikalt. Nogle af forligspartierne, der hidtil kun havde nævnt bekymringen for idræt på HF, lyttede pludselig til vores argumenter og nævnte nu også musik. Flere partier ville også gerne vide mere om fagets tilstand, og hvad man kunne gøre for at styrke det. Den 10. maj udkom vores jubilæumsfolder og fire dage senere blev Phillip Faber vores helt, da vi postede en video med ham, som blev afspillet mere end 110.000 gange på Facebook! Den virale succes blev fulgt op af vores eget forsøg på at beskrive vigtigheden af musik på HF. Denne video blev vist mere end 35.000 gange! Samtidig startede tilstrømningen til vores jubilæumskursus.
Den 3. juni kom gymnasieforliget, og her kunne vi læse, at idræt og det praktisk/musiske fag skulle deles om en valgblok på HF. Vi valgte at tolke dette som, at vi havde gjort en forskel og havde reddet musik på HF. Da vi samtidig havde over 100 deltagere på 3-dages kurset og 180 deltagere til 1-dags kurset/jubilæumsfesten, var det en tilfreds bestyrelse, der var klar til at gå på sommerferie. Vi havde dog ikke taget ministeren i ed, for idræt var fortsat ikke et eksamensfag på HF … Med lynets hast måtte vi derfor samle de praktisk/musiske fag til en ny udtalelse, og her fik vi uventet hjælp. Idræt, der også var imod, at faget ikke var et eksamensfag, ville gerne være med i denne skrivelse. Skrivelsen blev heldigvis positivt modtaget, og i midten af sommerferien fik vi brev fra ministeren om, at idræt også skal være et eksamensfag på HF.
I starten af august skulle bestyrelsen begynde at forholde sig til læreplansarbejdet. Uffe Englund ville gerne mødes med os for at drøfte faget, og det blev til et godt og konstruktivt møde i slutningen af august. Lige nu knokler han og læreplansudvalget med at færdiggøre udkastene til de nye læreplaner. Heldigvis får alle mulighed for at se udkastene til læreplanerne, inden de bliver sendt til høring. Husk derfor at tilmelde jer et af de to FIP-dialogmøder d. 17.11. og 18.11. En kollega skrev for nylig: ”Tingene stritter lidt i forskellige retninger,” men min fornemmelse er, at sagen er i gode hænder, og at der nok skal komme noget fornuftigt ud af arbejdet!
I skrivende stund handler bestyrelsesarbejdet om at få gjort jubilæumskurset køreklart. Vi tror, vi har ramt rigtigt, for vores tre trækplastre Phillip Faber, Chris Minh Doky og Tobias Trier har alle tilkendegivet, at de glæder sig meget til at dele deres projekter, og regionsbandene er ved at komme på skinner i øvelokalerne rundt omkring i landet. Sidst, men ikke mindst, har Claus Levinsen og Nicolai Glahder kastet sig ud i et ”multi-jam”-projekt, så vi ikke alle sammen behøver at repetere hele Realbook, inden vi dukker op til festen. Med en professionel lydmand til at understøtte alle de ovenstående begivenheder håber vi, at festen bliver kulminationen på et begivenhedsrigt år, og at vi alle får en kursusdag og festaften d. 28. oktober, som mange af os har ventet længe på!
Til sidst vil jeg sige tak til bestyrelsen for et fantastisk godt samarbejde. Der har været uhyggelig travlt i det forgangne år, men alle bidrager. Det gør det så meget nemmere at stå med ansvaret, når man ved, at man har nogle at samarbejde med – og som også tager ansvar. Jeg håber, at vi får et lidt roligere 2017, og at der bliver tid til at fokusere mere på bl.a. fagligt relevante kurser og vores fælles materialebank.
/Søren Hein Christiansen
|