Du modtager dette blad, fordi du er medlem af Gymnasieskolernes Musiklærerforening Se Gymnasiemusikbladet online her
 
 
 
 
 
 
         
     

Fra alle os til alle jer

Kære Læser.  
 
Nu har vi nået tidspunktet hvor vi fra redaktionen kan ønske jer en glædelig jul. Vi gør det med en udgave, der indeholder lidt af hvert – ganske ligesom gaverne under juletræet vil der være noget man er mere glad for end andet.  
 
Først har Merete Wendler skrevet et interessant Indlæg om Foreningen af danske korledere – måske er det noget læseren skal overveje at melde sig ind i? Dernæst følger en anmeldelse af en teori-grundbog, der også dækker poprock-disciplinen og det hele ganske virtuelt, som man måske kunne begave hinanden med i faggruppen. Så har Merete Wendler begået endnu et skriv, nemlig et oplæg til det firestemmige arrangement af "En sød og liflig klang" i anledningen af Luthers reformationsjubilæum.
 
Vi er også så heldige at kunne bringe Berthel Krarups artikel om DKDM’s historie, læs og lær siger vi bare! Desuden en meget relevant artikel til alle os, der nu skal tone vores studieretninger endnu mere og have tværfagligt fokus: Læs Julies artikel om fagligt samspil mellem musik og biologi i SRP. Endelig har Rikke Hadrup været i julehumør og skrevet et oplæg til sit materiale til "Carol of the Bells", som netop er blevet uploadet i materialebanken - klar til brug her i julemåneden.
 
Vores gave til jer er lille, beskeden, men forhåbentlig vedkommende: Vi vil minde jer om, at man i vores dropbox kan hente adskillige arrangementer. Vi har selv hentet vinderen af DR’s julesangskonkurrence fra sidste år ”Hvad er det, der gør Jul til noget særligt?” og nydt de utroligt mange citater den indeholder. Vi opfordrer på vegne af foreningen til at man fortsat begaver hinanden med gode arrangementer derinde:-)    
 
Glædelig jul til alle jer fra alle os på redaktionen
 
Dea Diemar, Tårnby Gymnasium
Petur Petersen, Gefion Gymnasium
Ida Klitgaard Lassen, Tornbjerg Gymnasium
redaktoer@gymmus.dk
 

Foreningen Danske Korledere

Det er meget inspirerende for en gymnasiemusiklærer at komme på kursus med entusiastiske kolleger fra det virkelige korliv, som jo er meget mere blomstrende og mangfoldigt, end de fleste af os oplever korlivet i gymnasiet. 

Merete Wendler opfordrer alle, der trænger til ny inspiration, til kordirektionsundervisning og/eller nyt materiale, til at melde sig ind i foreningen. Medlemsskabet giver adgang til gode kurser for stærkt reduceret pris, og der arbejdes med kor i alle mulige sammenhænge. Læs mere her.

 

Anmeldelse: Musikteori - på video (Anders Aare)               Dea Diemar har skrevet anmeldelsen og fremhæver Anders Aares pædagogiske og ligefremme tilgang til musikteori, som er funderet i en lang række videoer, nodeark, PriMus-filer med øvelser m.m. Der kan både høstet velfungerende undervisningsmateriale til basisteori på C-niveau, og ikke mindst til A-niveau, hvor materiale og øvelser er målrettet både eksamen i delprøve 1 og i delprøve 2's rock/pop arrangement. 

 

 
I anledningen af reformationsjubilæet i år, er Luthers rolle blevet diskuteret ivrigt, hvilket har inspireret Merete Wendler til også at kigge nærmere på reformationsti-
dens musik. Merete har arrangeret et SATB acapella arrangement af En sød og liflig klang som måske kan bruges rundt omkring til julekoncerter -og afslutninger. Se arrangementet og læs Meretes oplæg til arbejdet her.
 
 
Artiklen giver et udmærket overblik over Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums historie – og over store skikkelser, danske såvel som udenlandske i musikhistorien. Gade, der i øvrigt var kollega med Mendelsohn i Leipzig, spillede en stor rolle fordi han sammen med Hartmann var en af pionererne bag DKDM. Men læs selv og få et forrygende overblik over uddannelsernes historie.
 
Cand.mag. i musikvidenskab og biologi, Julie Holm, har skrevet en artikel til os på baggrud af sit speciale, hvor hun undersøgte det faglige samspil mellem musik og biologi i gymnasiets studieretningsprojekt. Artiklen opridser forskellige perspektiver og problematikker i netop denne fagkombination og diskuterer musikfagets lidt beklemte position i forhold til SRP-genren.
 
 
Rikke Hadrup har sendt os julemateriale i form af den oprindeligt ungarske folkesang Schcedryk, som har udviklet sig til at være en populær julesang, især i USA. En enkelt sang, man kan synge traditionelt som kor, spille på 50 klokkespil, studere, eksperimentere med i Reaper eller noget helt andet. Rikke har klikket stemmerne ind i Reaper og desuden gjort noder, midi-filer og wav-filer klar til brug - alt sammen at finde i materialebanken her. Læs hendes oplæg og bliv inspireret til en ny måde at jule på her.
 
 
Glædelig jul!