Det forgange år i musiklærerforeningen har været præget af efteruddannelse og implementering af reformen. Umiddelbart har reformen betydet meget ekstra arbejde for os alle, men det har også givet noget afkast. Der er sket en markant fremgang i antallet af elever, der vælger en studieretning med musik! Spørger man til grunden, kan man sikkert finde mange gode forklaringer, men en af dem er, at vi har været gode til at sælge faget i grundforløbet - Det skal vi huske at rose hinanden for! Vi skal dog også huske at dele de gode erfaringer med hinanden, så vi alle kan få glæde af de mange idéer. Hermed en opfordring til at uploade jeres materialer til materialebanken!
Grunden til, at jeg nævner efteruddannelse er, at det har fyldt overordentlig meget i bestyrelsesarbejdet i det forgange år. Hvor vi i 2015-2016 havde fokus på at promovere faget, er der nu mere fokus på foreningens anden kerneopgave -efteruddannelse. Traditionen tro prøvede vi at skrue et generalforsamlingskursus sammen, der ville lokke jer alle sammen til at mødes i festligt og fagligt lag. Vi måtte dog igen sande, at det er svært for os at lave et generalforsamlingskursus, som I kan finde overskud til at deltage i. Til gengæld kunne vi igen konstatere, at FIP-kurset kunne trække fulde huse. I samarbejde med vores fagkonsulent, Uffe Englund, har vi derfor besluttet at slå FIP-kurset og generalforsamlingskurset sammen i år, i håb om at der kan skabes et fagligt og socialt fællesskab for de mange musiklærere, som kommer til FIP-kurset. Det lader til at blive en stor succes, da 120 musiklærere er tilmeldt FIP-kurset den 27. september, hvoraf 80 deltagere overnatter til d. 28.9., hvor vi afvikler generalforsamlingskurset, der har Phillip Faber som hovednavn.
I løbet af efteråret 2017 blev der afholdt 2 reaperkurser på hhv. Rosborg Gymnasium og Roskilde Gymnasium, og i løbet af foråret har vi afviklet et sangskrivningskursus på Frederiksberg Gymnasium. Lasse Grøftehauge og Petur Petersen har desuden været ude i flere regioner og præsentere det gratis nodeskrivningsprogram, ”Musescore”, som foreningen har tilbudt som et gratis kursus til alle interesserede regioner. Det skal også nævnes, at vi i dette efterår tilbyder et kursus i korteknikker med Line Groth og en dag med ”Music Work Out!” En af de store arbejdsopgaver i bestyrelsen har været at få planlagt Brandbjergkurset i uge 9, 2019. Det bliver et 4-dages internatkursus, hvor vi har forsøgt at sammensætte et program, der rammer bredt. Formen ligner tidligere års internatkurser, men i år prøver vi at integrere det praktiske i det teoretiske. Er du blevet nysgerrig, så klik ind på gymmus.dk og tjek programmet - der er enkelte ledige pladser tilbage, og bemærk den exceptionelle lave pris! Vi kan desuden glæde alle tilmeldte med, at vi har deltagere nok til at gennemføre kurset.
Musiklærerforeningen har i 2018 fået bevilliget penge til hele 3 udviklingskurser. Det ene kursus skal forsøge at komme med bud på nye produktionsformer inden for musik. Forhåbentlig fører projektet både til, at vi kan arbejde mere professionelt med elevernes egenproduktioner af musik, men forhåbentlig udvikles der også nye værktøjer til at håndtere analyse af moderne musikproduktioner. Det andet udviklingsprojekt omhandler skriftlig analyse i faget og fører forhåbentlig til, at eleverne får nogle analyseredskaber, som de kan anvende ifbm. SRO/SRP-skrivning. Det sidste udviklingsprojekt er et tværfagligt samarbejde med matematiklærerforeningen. Projektet omhandler samarbejdsmuligheder imellem de to fag set i lyset af, at studieretningen musik A - matematik A er blevet mere udbredt rundt omkring. Forhåbentlig kommer der en inspirationsdag og nogle materialer ud af projektet, som man kan få glæde af, hvis man er så heldig at have en klasse, der har musik og matematik som studieretningsfag.
I foråret 2018 overtog musiklærerforeningen ejerskabet af hjemmesiden www.verdensmusikbanken.dk. Hvis man ikke allerede kender hjemmesiden, så er det en hjemmeside, hvor der ligger musik fra hele verden inklusiv noder, interviews og artikler. Hjemmesiden er lavet med henblik på at arbejde med ”ikke-vestlige” emner i den gymnasiale musikundervisning. Kig forbi den ved lejlighed!
Bestyrelsesarbejdet startede med et konstituerende møde i januar i Odense, hvor vi bød velkommen til Bjørn Bølling Nyholm fra Rønde Gymnasium. Her fik vi også fordelt arbejdsopgaverne, der efterhånden er blevet en del af. I april havde vi et 2-dages bestyrelsesmøde i København. Her traf vi beslutninger om at forny gymmus.dk (håber I har opdaget det!), at gøre generalforsamlingskurset/FIP gratis for medlemmer pga. foreningens sunde økonomi, at holde prisen for Brandbjergkurset nede og at stille forslag om at sænke kontingentet.
Hen over sommeren er der ikke sket det store, men bestyrelsen glæder sig over, at Lars Bach Hansen, Marselisborg Gymnasium, er hjemvendt fra orlov og igen er aktiv i bestyrelsen. Jeg skal dog nævne, at vi har en ledig plads i bestyrelsen, da Lasse Grøftehauge stopper efter 4 års tro tjeneste. Vi håber derfor, at der er en enkelt, der kan lokkes til at træde ind i bestyrelsen?
Til sidst skal der lyde en stor tak til bestyrelsen for det gode samarbejde. Alle har taget fra og bidraget, hvor de kunne. Det gør det nemmere at være formand for en forening, når alle er med til at løfte opgaverne. Jeg ved, at nogle af jer har haft rigtig travlt med kurser, tilmeldinger, fornyelse af hjemmesiden osv., og jeg håber, at der bliver lidt færre af den slags opgaver til næste år. Husk, at kigge forbi Odense Katedralskole til vores årlige generalforsamling (se info nedenfor) den 27.9. kl.19.00
Med venlig hilsen
Søren Hein Christiansen
Formand for Gymnasieskolernes Musiklærerforening
|